top of page

 מיינדפולדנס ומיינדפולסקס

ככלי בטיפול

(לעמוד התרגול לחצ.י כאן)

מיינדפולנס (קשיבות) עבורנו בעולם המערבי, היא למעשה מדיטציה המכוונת אותנו להיות ברגע ללא שיפוטיות ובאופן מכוון. בבסיסה היא דרך חיים ומתרגלים המתמידים בתרגול, לבסוף חווים אותה כך.

מיינדפולנס מכוונת אותנו להיות בערות למה שמתרחש בכאן ועכשיו.

בטיפול אנו נתייחס למיינדפולנס ככלי, כשיטה שמטרתה לסייע לנו, בתהליך של למידה, להפנות את תשומת הלב לרגע הנוכחי כך שנוכל להיות בהווה על כל המשתמע מכך.

אל עולם הטיפול, המיינדפולס הגיע ע״י ג'ון קאבט זין שהצליח להטמיע את התרגול למערב בשנות ה70 של המאה הקודמת, עשה זאת באופן מותאם ללא היבטים דתיים או רוחניים אלא מתוך הבנה שיש בתרגול מיינדפולנס יכולות ריפוי. הוא היה הראשון שפיתח כלי טיפולי, בבית חולים אוניברסיטאי בו עבד. מאז ועד היום בוצעו אלפי מחקרים על השפעת מיינדפולנס על איכות חיים, חרדות, חולי, ביצועים ותפוקות ונושאים רבים אחרים כמו גם רווחה מינית ותפקוד מיני.

אנחנו חיות וחיים בעולם מאוד ממוסך ומוסח. נראה לנו כאילו אנחנו יכולות.ים להספיק מיליון דברים מבלי שיהיה לזה מחיר. בפרשנות שלי הרצון שלנו ״להיות ולהשיג״ הינו בעל מחיר. המחיר יהיה בסטרס. פתאום משהו קורה בגוף, לא יודעות.ים להסביר את זה, חושבות שהחולי הוא מסיבות פיזיולוגיות אך החיבור בין הפיזיולוגי לרגשי הוא ישיר. הסטרס והורמוני הסטרס עושים נזק לגוף. היכולת לעצור ולהיות בהקשבה או בעירות למה שקורה עכשיו, במיוחד במדינה כמו שלנו, מעניק בתוך כל משימות החיים, שלווה שחסרה.

לא צריכות.ים להיות נזיר.ה בודהיסטי.ת בכדי לעצור ולהקשיב – לעצמי, לגוף. 

איכויות הנוכחות בהווה, הוכחו כמרפאות ותורמות לאיכות חיים בתחומים רבים - גם בהנאה מינית, בתשוקה ובחיבור לצרכים המיניים שלנו.

מיינדפולנס וטיפול מיני:

את השימוש במיינדפולנס בטיפול מיני, פיתחה פסיכולוגית וחוקרת בשם ד״ר לורי ברוטו, ברוטו ביקשה לבדוק השפעת תרגול חיבור לתחושות הגוף והקשרם לחשק מיני בנשים. ושם למעשה התחיל להתפתח גוף מחקר שעסק בתחילה בסוגיות שונות של מיניות נשים כמו חשק, כאב, פגיעה מינית ובשנים האחרונות גם נחקר בהקשר של חרדת ביצוע וקשיים בזקפה אצל גברים. כל המחקרים הראו שיפור משמעותי. המחקרים האלה מלמדים אותנו רבות על ההשפעות של חיבור לגוף לחוויה המינית הכללית כמו גם להשפעות הפיזיות הקשורות לתפיסות, מחשבות והיכולת להניח ולהפנות קשב לכאן ועכשיו כאלמנט מיטיב גם במיניות. ד״ר לורי ברוטו חקרה במסגרת המעבדה שלה, נשים אחרי כריתה של רחם ושחלות כתוצאה מסרטן. הניסויים בדקו השפעות פיזיולוגיות של זרימת דם לאיברי המין ועוד ע״י חיבור של ציוד רפואי תוך המחקר. נשים רבות אחרי כריתה של השחלות או מנופאוזה, מאמינות כי אין ביכולתן להשפיע על הפיזיולוגיה של המינית והמחקרים הראו אחרת. יצירה של חיבור מודע לגוף, לאיברי המין שלנו, לתחושות השונות הנוצרות באמצעות ההקשבה, יצרו חיבור והלימה בין החוויה המנטלית של רצון לחיבור מיני לבין החוויה הפיזיולוגית.

תרגול זוגי או פרטני?

התפיסה שלי כמטפלת מינית הינה שאדם/אישה כדאי שיקבלו בעלות על המיניות שלהם, גם אם בתוך זוגיות היא קשורה, מחוברת ובאינטראקציה לעוד מישהי.ו בחדר.

היכרות וחיבור לגוף, הינם באחריות של כל אחד ואחת מאיתנו. הציפייה שבן.ת הזוג ידעו איך לעשות את זה עבורנו, פעמים רבות מובילה לתסכול, כאב וקשיים בקשר.

אם יש רצון להעמיק את החוויה המינית הזוגית, להרחיב את החיבור האינטימי, את יכולת ההתמסרות וגם להתמודד עם קשיים בתפקוד המיני, רצוי וכדאי בשלב ראשון לקבל את הקיים מתוך הבנה שהמצב הקיים מספר לי משהו. משהו שקורה לי ומקבל ביטוי בגוף.

לקבל את בן.ת זוגי מתוך הבנה שהוא/היא כנראה באמת רוצים, כמוני, במיניות טובה ומיטיבה.

מיינדפולנס לצד כלים טיפוליים אחרים, יכול להועיל מאוד. מיינדפולנס מוריד את המטרתיות של המעשה המיני, מוריד את חובת הביצוע ומאפשר לנו להיות בתוך מגע מעניק ומקבל ללא שיפוטיות או ציפיות, אלא בתוך הכרה והתבוננת בחושים השונים ובתחושות השונות שעולות. כמובן שזה לא מחייב להשאר במגע לא נעים.... אפשר לשוחח תוך כדי, לכוון, לשתף. המטרה היא החוויה האינטימית המשותפת על כל שהיא מביאה. כל שקורה מספר לנו משהו שכדאי שנקבלו גם אם נרצה לחולל סביבו שינוי. הקבלה של כאב או של קושי בהשגת זקפה היא קבלה של עצמי ושל גופי. גבר עם חרדת ביצוע או אישה ללא חשק רוצים לשמוע מבת.ן הזוג שלהם שמקבלים ואוהבים אותםן, זה כשלעצמו מחזק, מפחית חרדה ומאפשר למידה משותפת חדשה של מצב קיים. 

כדאי בתחילה שכל אחד ואחת יקבלו את עצמםן ואת ההבנה שזהו מנגנון גופני, סימפטום,  שמספר לנו משהו.

מה קורה בקליניקה?

שימוש במיינדפולנס בקליניקה מתחיל בהסכמה, רצון ומחויבות לתרגול. כל בנייה של הרגל חדש לוקח זמן. ההבנה שאנו צריכות.ים את הזמן הנדרש לנו היא התחלה של התהליך.

אנחנו נתרגל בתחילה בקליניקה דקות ספורות תרגול של סקירת גוף והקשבה לגוף ונחקור את החוויה יחד, על כל שהיא מזמנת. לאחר מכן אמליץ לתרגל בעזרת אפליקציות של תרגול מיינדפולנס עם הכוונה להתחלה הדרגתית - לא כדאי להתחיל מ 20 דקות תרגול. אלא מתרגול של דקות ספורות ובאופן הדרגתי עליה ל 20 דק ויותר. בשלב בו התרגול הופנם והצלחנו לקבל את החוויה המורכבת של מחשבות קופצות, מתן מקום לכל הסחת דעת, אתגר של חיבור לגוף ובעצם קבלה של כל מה שקיים, נוכל להתחיל תרגול הקשבה ושימת לב לגוף המיני.

בתהליך של שימת לב לתחושות הגוף המיני, המטופל.ת מתרגלים בבית לפי הנחיות והקלטות שקיבלו ממני. בקליניקה נחקור יחד את החיבור לגוף על כל התחושות שעולות תוך התבוננות במנעד הרגשי, חוויות חיים, מנגנוני ניתוק וחיבור ועוד.

זהו תהליך שלוקח כמה שבועות.

תוכלו למצוא תרגולים שהקלטתי כאן באתר 

 

 

 

bottom of page