top of page

טיפול בחשיפה בסוגיות מיניות

חשיפה בחיי היום יום:

טיפול בחשיפה אינו המצאה חדשה, אלא חלק בלתי נפרד ממה שאנו חוות.ים בחיי היום יום שלנו מרגע הלידה. כל התנסות בדבר חדש הנה בגדר ״חשיפה״ עבורנו. בין אם מזון חדש ובין אם מקום עבודה, היכרות עם אנשים, בן.ת זוג ועוד.

בכל אחד מהדברים שנתנסה, אם נמשיך לנסות, סיכוי גדול שנתרגל. את חלק מהדברים אולי לא נאהב, אבל נתרגל. ישנה שונות בעניין הזה בין בני אדם, כאלו שמסתגלים מהר או נוטים יותר להתנסויות לעומת אחרים שמסתגלים לאט יותר או בעלי קשיי הסתגלות. כמו גם הנטייה לחרדה שונה מאחת לשני.ה ולכך מרכיבים ביולוגים כמו גם סביבתיים.

 

טיפול בחשיפה:

הצורך בטיפול בחשיפה משתקף בדר״כ סביב דברים שנבחר להימנע לעשותם. דברים אשר עוצמת הפחד המלווה אותם הינה כל כך גבוהה עד כדי כך שמחשבה עליהם יכולה להוביל אותנו לחרדה בעצימות גבוהה.

הפחד מרגיש לנו כאמצעי הגנה מפגיעה משמעותית ונחזיק גם טיעונים ממש אמינים שיחזקו את ההימנעות מעשיית הדבר המפחיד. למרות שלרוב בתוך תוכנו נדע שיש משהו לא רציונלי בתפישה שלנו. טיפול בחשיפה לא נועד להכחיד את הפחד, אלא את ההתניה שנוצרה בין הדבר (מעשה/ חפץ/ אובייקט וכד') לבין הפחד. זאת ניתן לעשות באמצעות חשיפה הדרגתית ל״דבר״ המפחיד.

 

פחד:

הפחד אינו פרי דמיוננו, הוא ממשי, חזק ולרוב ילווה בחוויה גופנית מורגשת ולכן ההגעה לטיפול והבשלות לטיפול פעמים תתעכב.

טיפול בחשיפה מצריך התמודדות עם ההימנעות המלווה בחשיפה לרגשות ולתחושות לא קלים ולכן לרוב תצריך קשר טיפולי טוב ותומך.

 

הטיפול:

תפקיד המטפל.ת יהיה בין היתר, לבנות תהליך ומדרג טיפולי בשיתוף והתבוננות משותפת עם האיש.ה מולה.ו כך שתמנע הצפה כמו גם ניתוק. ההמצאות בחלון הסיבולת של האיש.ה, המקום בו יוכלו לשאת את הפחד ולהתקדם בצעדים קטנים ומותאמים, היא התבנית הטיפולית הנדרשת.

 

טיפול בחשיפה בנושאים מיניים:

טיפול בחשיפה ישמש אותנו בכל מיני סוגיות של הימנעות המפריעה לאיכות חיינו,

הטיפול בחשיפה מינית מצריך מאגר ידע בנושא מיניות האדם ודיספונקציוניות מיניות. לכל סוגיה ישנו פרוטוקול לטיפול מיני אשר ישמש אותנו לצד טכניקות הטיפול בחשיפה.

בנוסף, גוף ידע מחקרי אשר ישמש אותנו לבסיס לכל טיפול. למשל בטיפול בווגיניזמוס (סגירה בלתי רצונית של הנרתיק) נשאף להבין את הקשר בין התופעה הפיזיולוגית לחלקים הרגשיים שמפעילים אותה, אמונות הליבה, מחשבות דיספונקיונליות, דרכים שונות לטיפול והתייחסות ומשתנים נוספים הגורמים לקושי כחלק אינטגרלי מהטיפול.

שילוב זה של עולמות ידע ויצירת אינטגרציה בין שיטות הטיפול השונות הינו ״המתכון״ לטיפול מיני בחשיפה מוצלח.

נושאים מיניים איתם מגיעים לטיפול בחשיפה הדרגתית:

1. רתיעה ממגע

2. פחד או גועל מנוזלי גוף ונוזלי מין בפרט

3. פחד מפרקטיקה מינית (ככניסה וגינלית, חרדת ביצוע ועוד)

4. פחד מאינטימיות

 

הגעה לטיפול:

ההגעה לטיפול תהיה סביב נושא אשר האיש.ה הגדירו כמפריעים לאיכות חייהם. ישנם אנשים אשר נרתעים ונמנעים מדברים מסוימים אך כל זמן שהדבר אינו מפריע לאיכות חייהם, אין בהכרח צורך להתמודד או לטפל בהם. לדוגמה: אדם אשר נגעל מעגבניות או ממרקמי אוכל שונים בסבירות גבוהה שלא יגיע לטיפול. אך אדם אשר סובל מפוביה מג'וקים אשר מגבילה אותו ביציאה מהבית בשעות אחה״צ והערב, כנראה יחוש פגיעה משמעותית באיכות חייו ויגיע לטיפול.

בנושאים מיניים, הימנעות מקשרים אינטימיים אשר יכולה להוביל לבדידות כמו גם הימנעות מפרקטיקה מינית אשר מפריעה לאיכות חיי המין כמו גם לכניסה להיריון, לרוב יובילו אנשים לצורך ולהגעה לטיפול.​

מה נעשה בטיפול (לפי שלבים)?

1. היכרות ואפיון הקושי איתו מגיעים כמו גם היסטוריה של הבעיה והבנה של מעגל השימור שלה.

2. למידת טכניקות הרפיה – נשימתית, שרירית ומיינדפולנס (לפי העדפה וחיבור)

3. פרידה מההימנעות והבנת המנגנון הדיספונקצינלי שלה לחיינו כמו גם ההתמכרות שהיא יוצרת.

4. תיקון קוגניציות דיספונקציונליות

5. בניית מדרג משותף של משימות אשר מתאימות למידת הפחד

6. חשיפה בדמיון למקור הפחד

7. בחירה, רישום ותיעוד של משימות בית שנקבעו עפ״י המדרג שנבנה ויישומן.

8. הערכה מחדש של המשימות בכל פגישה

מה חשוב לדעת?

התמדה וחזרתיות:

ככל שנתמיד בהגעה לטיפול ובעשייה של תרגיל הבית כך סיכוי גדול יותר להצלחת הטיפול. ככל שנתנסה יותר במשימה, כך נתרגל אליה יותר מהר. נצליח ליצור חיווט חדש במוח ובתקווה עוצמת הרצון להימנע תפחת.

שהות בפחד וקבלת האי נוחות:

השהות בפחד הינה הכרחית, כמו גם הבנה שנחוש אי נוחות במשימות. אך ההמצאות שם, עם הזמן, תוביל לחוויה טובה של התמודדות ובהדרגתיות גם רוגע.

מקום בטוח:

לא יתבצע טיפול בחשיפה עבור חרדה המשקפת יחסים לא תקינים/ כפייה של אדם אחר או במקרה של מצבים נפשיים לא יציבים.

יצירת מקום בטוח הינה אחד מאבני היסוד הבסיסיים בטיפול וכשהקרקע אינה בטוחה, טיפול בחשיפה אינו הדבר המתאים.

bottom of page